Fenek, czyli królik
Malta Wywiady i Rady

CO JEŚĆ NA MALCIE, CZYLI FENEK, FTIRA I PASTIZZI

on
16 lutego 2022

Jak to możliwe, że kraj, w którym mieszka pół miliona ludzi ma tak bogatą narodową ofertę kulinarną? Z jednej strony jest ona połączeniem różnych smaków i receptur, które przywędrowały do kraju z Włoch, Wielkiej Brytanii i krajów arabskich, a z drugiej oferuje potrawy i napoje, których nie spotkamy nigdzie indziej. Warto poznać maltańską kuchnię, która często jest świadectwem historii kraju.

Mała Malta może zadziwiać różnorodnością oferowanych potraw. Wśród przekąsek prym wiedzie „pastizzi”, czyli bułeczka z ciasta francuskiego z serem ricotta (zdarza się też nadzienie z mielonego groszku). Niektórzy pożywnym bułeczkom wprost nie mogą się oprzeć. Widziałem na własne oczy jak kierowcy autobusów miejskich zatrzymywali pojazd nie zważając na ruch uliczny, by z małego kiosku kupić świeże i ciepłe „pastizzi”…

Ftira to duża i bardzo pożywna kanapka

Ftira to duża i bardzo pożywna kanapka

Dobrą przekąską, a nawet głównym daniem, może być duża, sycąca kanapka zwana „ftira”. Nadzienie to pasta rybna (sardynki, tuńczyk), ziemniaki, świeże pomidory, cebula, kapary i oliwki. „Ftira” wygląda jak sporych rozmiarów burger, a stanowiąca jej podstawę bułka jest często opiekana. W zestawie zwykle dostaniemy frytki.

Pierożki nadziewane "flakami" podane zostały na przystawkę

Pierożki nadziewane „flakami” podane zostały na przystawkę

Miałem też przygodę z „flakami”. Lubię polskie „flaki” podane w formie zupy, ale na Malcie ugoszczono mnie serwując je na przystawkę w formie pierożków z nadzieniem.

Na Gozo zjadłem smaczną zupę rybną „Aljotta”. Kawałki ryby były mocno rozdrobnione, wśród składników był też ryż, a smak był intensywny i warzywny, przypominał włoską minestrone.

Zupa rybna "Aljotta"

Zupa rybna „Aljotta”

Miłośników brytyjskich potraw na świecie pewnie wielu nie ma, a na Malcie byliby zachwyceni typowo wyspiarskimi daniami. Można tam zjeść proste „fish and chips” czy zapiekankę „pie”. Nie ukrywam, że często zaczynałem dzień od klasycznego zestawu – kiełbaska, fasolka, smażone jajko i opiekane toasty. Do tego oczywiście herbata z dodatkiem mleka.

Brytyjskie, sycące śniadanie jest bardzo popularne na Malcie

Brytyjskie, sycące śniadanie jest bardzo popularne na Malcie

Co do picia? Koniecznie trzeba spróbować gazowane „Kinnie”. To napój o smaku pomarańczowym, z nutą goryczy i mocno wyczuwalnym bukietem różnych ziół. Dziś, prócz klasycznego, możemy się napić także wersji „diet” czy takiej, gdzie wzmocniono smak pomarańczy. Malta ma również w ofercie klasyczne piwo – to „Cisk”.

Gazowane Kinnie jest obecnie dostępne w kilku wariantach

Gazowane Kinnie jest obecnie dostępne w kilku wariantach

Ale najbardziej znanym, na wskroś tradycyjnym maltańskim specjałem jest królik, nazywany tutaj „fenek”.  Królik najczęściej jest podawany jako potrawka z warzywami, smażony lub jako sos z makaronem. Mimo, że ta potrawa nie należy do najtańszych to podczas pobytu na Malcie zjedzenie jej jest niemal obowiązkiem.

Fasada restauracji "Ta Celita" w Mgarr

Fasada restauracji „Ta Celita” w Mgarr

Maltańczycy twierdzą, że najlepszy „fenek” jest serwowany w miasteczku Mgarr. Ja tam trafiłem do rodzinnej restauracji ”Ta’ Celita”. Prócz doznań kulinarnych została mi w pamięci niezwykła historia tego miejsca. W latach 20-tych ubiegłego wieku można było tu napić się dobrej kawy. W latach 40-tych pojawiła się obecna nazwa, gdy stały klient, Brytyjczyk, zasugerował by dodać do głównego członu „Sunny Bar and Restaurant”. Niestety, wielki kryzys, który dotknął kraj w latach 60-tych zmusił właścicieli do emigracji do Australii. Ale już 6 lat później lokal odnowiono, powiększono i zaczęto serwować typowe, maltańskie potrawy.  Dziś za kuchnię odpowiedzialna jest p.Rose, ale jej matka – p.Celita – wciąż krząta się za barem. Mimo przeciwności losu lokal ”Ta’ Celita, Sunny Bar and Restaurant” od 100 lat pozostaje w rękach rodziny Caruana.

Królik, czyli fenek, podany ze spaghetti

Królik, czyli fenek, podany ze spaghetti

Zapraszamy na Maltę, tam smaczne potrawy opowiadają historię tego niewielkiego, lecz bardzo ciekawego kraju.

Lubisz smakować regionalne potrawy? Poczytaj o tym co ma do zaoferowania kulinarnego Sardynia.

Jeśli chcesz wiedzieć więcej o Malcie to pod tym linkiem znajdziesz tekst o dwóch objazdowych wycieczkach po Malcie i Gozo a tutaj o Muzeum Samochodów Klasycznych na Malcie

TAGS
Krzysztof Kowalski
Warszawa, Polska

Kocham podróżować. Odwiedziłem jakieś 100 ciekawych regionów w ponad 60 krajach, na 6 kontynentach. Jeżeli też kochasz podróże, nie lubisz niepotrzebnie wydawać pieniędzy ale mieć możliwość umyć się chociaż raz dziennie, zawsze mieć dobre value for money i chcieć zobaczyć więcej i poczuć intensywniej to ten blog jest właśnie dla Ciebie! Kontakt: kowalski@justKowalski.pl

Polub mnie na Facebooku!